Menü Bezárás

Megjelent az Elden Ring, de mi a helyzet a fordítással?

Üdv néktek drága jó emberek!

Bő 1 hónappal ezelőtt adtam életjelet nektek egy helyzetjelentéssel, ami tulajdonképpen kisebb felmérést is tartalmazott. Konkrétan azt a kérdést tettem fel, hogy amint megjelenik a játék készítsek-e hozzá gépi fordítást vagy sem.

Erre az aprócska kérdésre, amit merő kíváncsiságból tettem fel, kaptam hideget és meleget is, vicces megjegyzéseket és komolyakat, sértőket és okosságokat. A helyzet az, hogy korábban is leszögeztem már, hogy itt, az én fordítói oldalamon soha nem lesznek gépi fordítások. Hiába kezdtek el versengeni egyesek, hogy „hadd én legyek az első!”, vagy „társuljunk, mert nem akarok versengeni veled”, illetve „fizetek 200.000 Ft-ot ha kiadjuk közösen”, ebből semmi nem lesz. Soha. Nem is volt. Én adok a minőségre, ezért is van az, hogy a fordításaim nem azonnal jelennek meg, hanem több időbe telik azok kiadása. Ezért is volt a kérdés, hogyha azonnal megjelenhetne, akár gépi fordítás terén, akkor az milyen volna. Többen is leírták azt, hogy tudnak várni, azt is leírták, hogy megkérdőjelezheti az összes eddigi fordításom minőségét, és én azt nem akarom (nem úgy, mint egy bizonyos illető… senkit se nevezek nevén, de biztos olvassa ezen sorokat. Küldjél még nevetős szmájlit, köszi! ? ). A lényeg, hogy teljesen elhatárolódok az ilyen fordításoktól és emberektől, csináljon mindenki amit akar, csak hagyjanak békén. Köszi!

Mint tudjátok hatásvadász ember vagyok. Volt egy tervem, egy álmom, amit meg akartam valósítani, de sajnos nem sikerült. Ez pediglen nem más volt, mint az, hogy az Elden Ring-et már a megjelenés napján lehessen magyarul játszani. Mivel fentebb írtam, hogy nem csinálok semmihez gépi fordítást, jöhet a kérdés, hogy ezt mégis hogyan akartam kivitelezni?

Elárulom a poént: A 2. titkos projekt nem más, mint maga az Elden Ring volt, azt fordítottam immáron 2 hónapja.

„Csak nem megkaptad a fájlokat és hivatalossá válhat a fordítás??? :O”, jöhet a kérdés.

Sajnos nem, BÁR a végén még lehet, hogy ez is opció lesz. Történt ugyanis, hogy kitaláltam egy furfangos dolgot. Megjelent annó november 11-12 körül a Closed Network Test (röviden CNT), azaz lehetett a játék béta verziójával játszani. Tehát beléptünk a játékba, és a játék legelejét teljesen bejárhattuk, az első komolyabb főellenségig. Persze béta változatként le voltak zárva a területek, egy-két feature hiányzott, valamint időkorlát volt megszabva, hogy mégis mikor-mennyit lehet játszani, utána semmi.

Nekem nem sikerült bejutnom ebbe a bétába, azonban kombinálásba kezdtem. Annó a Dark Souls II-nek is volt bétája, amiből ki lehetett nyerni a játék szövegeit jóval annak megjelenése előtt. Mivel feltörték a PS4 legújabb rendszerét, azon működött az Elden Ring CNT-je is. Nosza, nekem is van haxolt PS4-esem (ki gondolta volna?), így beszereztem a játék fájljait, majd kinyertem a szövegeket. Instant nekiláttam a fordításnak, bár kipróbálni nem próbálhattam ki, mivel november már rég lejárt, játszani már nem játszhatok, meg kell várnom, mire megjelenik a teljes játék…

…aztán történt valami. A nagyon okos modderek apró darabokra szedték a PS4-es CNT fájljait, még jobban meghaxolták, így akinek haxolt PS4-ese van, az bármikor és bármennyit játszhat offline a bétával. Mondanom se kell, hogy 2 napon át megállás nélkül oda-vissza játszottam a játékkal, legalább 5-6 órát eltöltve vele. Röviden annyit mondhatok, hogy ez lesz az év játéka, hiába van itt Horizon – Forbidden West és társai, mert ez egyszerűen atomjó! És a CNT-ben csak a játék 1/10-e van benne, és azt 5-6 óra alatt jártam be, és még így se láttam benne mindent, szóval most se fogunk unatkozni ?

Ahogy fordítgattam a CNT-t, úgy volt lehetőségem kipróbálni PS4-esen is. A fordítás jelen állásáról készítettem egy kis ízelítőt is, hogy lássátok mégis milyen a játék magyarul (nem kell valami nagy dologra számítani, tényleg extrém kicsi ízelítő 😀 ).

Azonban történt egy eléggé rossz dolog, ami nem csak engem, hanem általánosságba véve minden komolyabb Soulslike rajongót lesújtott. Ez pedig nem más, mint a Remote Code Execution, röviden RCE hiba. Hogy ez mit takar?

Nézzünk egy példát: Játszotok mondjuk a Dark Souls III-mal. Valaki betámad titeket játékon belül, majd kiderül, hogy csaló. Oké, csaló, kinyír egy ütésből, hú de jó vagy, rohadjál meg…stb. De ez semmi. Van durvább csalás is, például belép, majd gombnyomásra odateleportál téged az utolsó főellenséghez. Vagy tönkreteszi a mentésedet. Vagy ilyesmi.

De várjatok, van ettől még durvább is, méghozzá a fentebb említett RCE. Ezt úgy képzeljétek el, hogy a játék netkódja olyan gányul van megoldva, hogyha valakivel multiztok, akkor bizonyos módon képes lehet a másik illető arra, hogy BÁRMILYEN kódot futtathat a gépeteken. A „bármilyen” alatt szó szerint BÁRMIT értünk, tehát törölhet fájlokat a gépünkről, tönkreteheti a gépünket, letöltheti a böngészőnkben tárolt jelszavainkat vagy akár a bankkártya adatainkat…stb…stb. Kell ez nekünk? Hát nem! Úgyhogy páran szóltak a fejlesztőknek, hogy csináljanak már valamit, mert ez így nem kóser. Mit léptek? Semmit… egészen egy hónappal ezelőttig.

Történt ugyanis, hogy egy streamer pár ilyen modderrel (akik ismerik ezt az RCE csalást) élőben bemutatták, hogy mégis mit tud ez. Betámadták élő adásban a streamert, kidobták őt a játékból, lecserélték a háttérképet, majd ilyen szövegfelolvasóval random szövegeket olvastattak fel a gépével. Mi lett az eredmény? Az, hogy az ÖSSZES PC-re megjelent Dark Souls játéknak (vagyis DS1, DS1 Remaster, DS2, DS2 – Scholar of the First Sin, DS3) lelőtték a szervereit. Ugyanakkor módosították az Elden Ring-nél található végfelhasználói szerződést, és bekerült az Easy Anti Cheat, röviden EAC.

Röviden-tömören ez azt jelenti, hogy senki se fog tudni csalni a játékban, mert nagyon erős csalásvédelem van benne. Tehát nem lesz olyan, hogy belépünk és valaki instant leszúr. Nem lesz olyan, hogy valaki instant az utolsó főellenséghez teleportál bennünket. Nem lesz olyan, hogy valaki gombnyomásra tönkreteszi a mentésünket……………………. ELMÉLETILEG.

Ugyanis állítólag nagyon könnyű átverni magát az EAC-t, hogy utána bárki tudjon csalni. Az viszont sokkalta súlyosabb dolog, hogyha elindítjuk a játékot MÁR AKKOR be tudnak minket támadni RCE-vel, és így bármikor szét tudják haxolni a gépünket, nem szükséges hozzá az, hogy játékon belül multizunk-e vagy sem. Aztán arról ne is beszéljünk, hogy bizonyos esetekben fals pozitívat kaphat a rendszer, így amiatt kidobhat a játék vagy bannolhatnak a szerverről, mert mondjuk Discord-ot futtatunk a háttérben, netán RGB-s egerünk van és állítgatjuk a színét, vagy csak az MSI Afterburner és a RivaStatisticsTuner fel van telepítve. Ez még csak hab a tortán, ugyanis sokkalta nagyobb problémát okoz az EAC megléte:

Ugyanis emiatt semmilyen mod nem működik a játékhoz.

A „semmilyen mod” alatt azt is értem, hogy nem lehet lefordítani a játékot.

Na, jó, lehet most kissé sarkítottam a dolgon, leírom másképp: Szóval most van itt ez az Elden Ring nevű játék. Ki tudom belőle nyerni a szöveget, tudom is fordítani, ám visszarakni már kissé nehézkes. Azért nehézkes, mert ha visszarakom a szöveget, akkor kettő dolog történet:

 1. A játék el se indul, vagy ha elindul azonnal törli a fordítást és akkor olyan, mintha mi se történt volna.
 2. Bannolnak az online többjátékos módból, soha többet nem játszhatunk online.

 

Nahmost…… tudni kell azt, hogy a legtöbb EAC játékot el lehet indítani EAC védelem nélkül. Ez azt jelenti, hogy bármit lehet használni, bármit lehet moddolni, bármit lehet csalni…stb, de CSAK OFFLINE. Tehát ha valaki mondjuk magyarul akar játszani a játékkal, akkor feltelepíti a fordításomat, majd csak offline játszik a játékkal, egyjátékos módban, ha meg haverokkal akar játszani (vagy csak szimplán online), akkor meg törölnie kell a fordítást (vagy bármi egyéb modot). Sőt, jelen esetben azt se tudjuk még, hogyha offline módban moddoljuk a játékot, akkor ha később onlineba lépünk nem fog-e utólag bannolni olyan ártatlan dologért, mint amilyen egy fordítás is, ami pusztán a szövegeket írja át, ám valódi előnyhöz nem juttat bennünket.

Vagyis félreértés ne essék: Én most nem kibúvót keresek, hogy „Mé’ nem fordítod le a játékot???”, hanem tényeket közlök. Nem akarom azt, hogy bárkit is (így akár engem is) bannoljanak amiatt, mert módosításokat eszközöltem a játék fájljaiban, de szerintem ti is így vagytok vele. Lehet másokat, akik ””””””fordításokat”””””” készítenek nem érdekli mindez, de innen is üzenem: Szerintem senki se szeretné, ha emiatt valakit megutálnának, mert kibannolták egy eredeti játékból „csalás” miatt, amihez mi adtuk a nevünket, nemde? ?

 

Lényegében ez most azt jelenti, hogy igen, le fogom fordítani a játékot (sőt, már el is kezdtem pár héttel ezelőtt), viszont magát a fordítást JELEN ÁLLÁS SZERINT csak offline, vagy virágbolti verzióval lehet majd használni. Gondoltam arra is, hogy PS4-re adom ki a fordítást, de haxolt PS4-ese keveseknek van, ráadásul az Elden Ring megköveteli a legújabb firmware verziót, azaz hiába van valakinek haxolt PS4-ese, nagy valószínűséggel nem lehet majd rajta Elden Ring-ezni. Aztán lehet, hogy a jövőben lesz megoldás majd arra is, hogy az EAC-t kijátszva, vagy valamilyen módon HIVATALOSAN megkerülve lehessen Online játszani, magyar nyelven. Vagy még az is lehet, hogy hivatalossá válik a fordításom, ki tudja ?

 

Egy dologtól viszont nagyon tartok: Továbbra sincsenek szerverek a régi DS játékokhoz. Kérdés, hogyha azokat visszakapcsolják, akkor esetleg visszamenőleg berakják az EAC-t a játékokba? Csak mert akkor egyik DS fordításom se fog működni, csak offline vagy virágbolti verzióval… Majd meglássuk, ez még a jövő zenéje, és az Elden Ring megjelenése után várható bármilyen fejlemény ezzel kapcsolatban.

 

Addig is kitartást mindenkinek, megyek játszani és/vagy fordítani, utána jelentkezem! ?

 

 

UI.: És íme a beígért, tényleg aprócska fordítási videó/kedvcsináló:

2 Comments

 1. CzG

  Üdv

  Erről a bannolásról lenne egy kérdésem: DS remasteredben kaptam egy bannt mindenféle indoklás nélkül. Keresgéltem a neten és tényleg azért is kivágnak mert nem egyezik az online és offline mentés? Hetekig nem volt netem és úgy játszottam vele amikor lett utána egyből megkaptam. Sosem csaltam…. Plusz nem mászkáltam mások nyakára, hogy kivégezzem őket ehelyett engem nyírtak ki sokszor….

  • The_Reaper_CooL

   Üdv néked!
   Többféle ban létezik, ha esetleg olyan modot használsz ami neki nem tetszik, vagy sokszor elmegy a Neted, esetleg ALT-F4-gyel kilépsz, akkor előfordulhat, hogy emiatt úgynevezett softban-t kapsz. Ha írsz nekik akkor feloldhatják, bár most még mindig nincsenek szerverek a korábbi részekhez. Így belegondolva még az is lehet, hogy esetleg olyanok ellen játszhattál, akik csalnak és miattuk lettél softbannolva.

Hozzászólások lezárva.