Menü Bezárás

Az optimális időbeosztás hiánya – Elmélkedés 2024.05.12.

Üdv néktek drága jó emberek!

Múlt héten délben jött a helyzetjelentésem, és írtam, hogy talán gyorsabban fogok haladni a projektjeimmel, a portolással és miegymással. A helyzet az, hogy valamiért hiányzik az az időbeosztás, amivel jobban tudnék alkotni. Általános helyzetjelentés (vagy inkább elmélkedés?) következik!

Szóval az úgy volt, hogy a múlt héten (és általánosságban) írtam azt, hogy én portolom a fordításaimat. Persze jöhet a kérdés, hogy mégis hol van a többi portolás, mert nem igazán haladtam előre ebben a kategóriában. Nos a helyzet az, hogy egyfajta köztes állapotban vagyok. Nem a tudásommal van a probléma, hanem egyszerűen azzal, hogy nincs időm a portolásokra, sem a fordításokra. Oké, de ha van időm, akkor meg éppenséggel kedvem nincs hozzá, vagy épp mást csinálnék (elég csak a Horizon – Forbidden West-et megnézni, amit háromszor is végigjátszottam és a Steam szerint legalább 99 órát beleöltem… 99 ÓRÁT!!!). Mondhatnám úgy is, hogy megválogatom azt, hogy mire fordítom az időmet.

Igenám, de nézzük csak az elkövetkezendő időszakot, hogy mik a terveim, és mire-mennyi időt kéne szánni:

Fordítások: Néha haladok a fordításaimmal, néha meg nem. Két nagy projektem van most, a Darkest Dungeon 2 és a Bloodborne. Persze ha hetente frissül a Grounded, ha hetente derülnek ki újabb hibák vagy új sorok kerülnek be a Stardew Valley-be, akkor nehezen haladok velük. És persze a háttérben vannak kisebb fordítások is, olyanok, amikre ha ránézek egyből rájövök arra, hogy csak rá kell, hogy álljon az agyam és máris instant nekilátok a fordításuknak. És ha naponta „csak” 100 sort haladnék, akkor máris kész lennék velük, nem most, hanem régóta. A lényeg, hogy készülget minden a háttérben, de aztán ott vannak a…

Játékok: Igen, a játékok. Ha kikapcsolódásra vágyok, akkor többnyire elkezdek játszani valamilyen játékkal. Nahmost munka után általában híreket olvasok, YouTube videókat nézek, és utána van némi időm játékra, de főleg hétvégén tudok játszódani (ez péntek délutántól vasárnap estig tartó időszakot jelent nálam, persze nem egyhuzamban). Vannak olyan esték, amikor öcsémékkel játszunk egy jó 45 perces Counter Strike 2 játszmát, akkor értelemszerűen semmi mással nem tudok alkotni. Most a napokban fog megjelenni a Ghost of Tsushima, amit biztos, hogy végig akarok játszani, esetlegesen kimaxolni. A jövő hónapban jelenik meg az Elden Ring DLC-je, a Shadow of the Erdtree, amit nemcsak végig akarok játszani, de le is akarom fordítani, méghozzá minél előbb. Ezen kívül jó lenne más játékkal is játszódani, valami relax gaméval, ami könnyedebb és hamar végigvihető, dehát no… nem megy az olyan könnyedén…

Filmek / sorozatok / animék: Ezt egy kategóriába szedtem. Egy halom film le van töltve vagy be van állítva megnézendőként Netflixen, és ezek között akad olyan is, amit 2013-ban töltöttem le, mondván, hogy „Na, ezt a hétvégén megnézem!”. Durva, hogy mennyire le van foglalva az ember, főleg, ha filmet néz. Ilyenkor igyekszem teljesen belefeledkezni a filmbe, jobban beleélni magam a történetébe, hagyni, hogy magával ragadjon. De aztán csörög a telefon vagy más módon keresnek, és a koncentrációm az ilyenkor elmegy. Mondhatnám kész csoda, hogyha meg tudok nézni egy filmet úgy, hogy ne jöjjön közbe valami. Éppen ezért mostanában a másfél órás filmeket preferálom, sorozatokból és animékből pedig igyekszem hétvégente végignézni egy teljes évadot, MÁR ha egyáltalán eljutok odáig, hogy meg tudok nézni egyetlen részt (főleg ha az 40 perc vagy annál hosszabb). Vicces vagy sem, de van, hogy filmnézés közben tudok fordítani, mert ahogy nézem a filmet, úgy félig arra figyelek, míg másik oldalt fordítgatok. Lehet, hogyha több filmet néznék akkor több fordítás készülne el? Passzolom a kérdést… de azt tudom, hogy ma is haladtam egy kisebb fordítással 2-300 sort, miközben az Immaculate c. horrorfilmet néztem. Jut eszembe: Lehet csinálni fogok egy filmes / animés / sorozatos listát is, hogy miket nem láttam és miket kellene megnéznem, aki tud az ajánlhat filmet és felkerülhet a listára (bár ehhez meg készíteni kellene egy olyan listát is, hogy miket láttam… hmmm… na tessék, egy újabb mellékes projekt ami elviszi az időmet 😀 ).

Munka: Áh, a munka… meséltem már a múltkor, hogy sűrű időszak jön? Még nem? Akkor próbálom felvázolni: Holnap lezárul egy projekt, és a következő fázisba lép. Legkésőbb 14:00-ig vagy két-három teendőt kell vele végeznem, úgy, hogy utána szerdán folytatódjék, és KÖZBEN párhuzamosan a másik teendőt is intézni kell. Mindezt azért, hogy 2 hét múlva pöpecre működjön minden, amiből jön a következő projekt június elején, amivel párhuzamosan jön megint a másik június közepén, és ekkor ismét közbejön pár dolog, ami miatt június végéig némileg vért fogunk izzadni. De sebaj, mert július elején egy-két „apróság” és utána némileg lehet pihenni és szabadságra is mehetek. Szóval ha épp nem túlórázom, akkor igyekszem hazajönni és kikapcsolódni. Kikapcsolódás alatt pedig vagy játszódást vagy filmnézést értek, nem pedig fordítást, bár ki tudja… mint írtam ha filmet nézek akkor fordíthatok is, szóval 😀

 

És itt jön a képbe a cím: Mégis hogyan tudom mindezt az időt optimálisan beosztani? Persze nem írtam a szokásos dolgokat, mint pl. élni az életemet, enni, illetve egyéb létszükségleteket intézni, vásárolni…stb…stb. Talán tényleg az lenne a helyes, ha napi 100 sort fixen fordítanék? Esetleg szabjak meg egy fiktív határidőt, amit úgyse tudok tartani (vagy nem elég jól, főleg, ha közbejön valami)? Nem tudom… persze mindez a hangulattól is függ. Volt egy kép még régen, csak sehol se találom, amin egy kissrác van. Azt mondja örömében, hogy „Dejó! Van egy csomó időm és tele vagyok energiával, de nincs pénzem videójátékokra!”. A következő képen egy tini van, asszondja: „Van egy pár játékom és energiám, de folyton tanulnom kell, így nincs időm játszani!”. Később már felnőttként van ott: „Jó sok pénzem van játékokra és sok játékom is van, de majd később játszok velük, mert sokat kell dolgoznom”. Végül idős bácsiként ott van: „Játékom is van, pénzem is van, időm is van, de energiám és kedvem már nincs hozzájuk…”.

Mindezen fantasztikus és melankolikus gondolatokkal zárom az elmélkedést, azon agyalva, hogy hogyan osszam be az időmet (mert régebben nekem is több időm és energiám volt fordítani, most meg már kevesebb… de talán majd jövő héten más lesz 🙂 ).