Menü Bezárás

[SPOILER!!!] The Last of Us – Part II

Üdv néktek drága jó emberek!

Azon gondolkoztam, hogyha netán nem játékfordításokról számolok be nektek (illetve fordítói találkozókról meg egyebekről), akkor is legyen valami, amiről írok. Vicces, mert páran azt mondták, hogy remek véleménnyel rendelkezem egy-két játékkal kapcsolatban, esetleg szeretnék hallani a véleményem bizonyos játékokról, meg úgy általánosságban. Én pedig szeretek írni, sokat pofázni és miegymás, szóval elhatároztam, hogy készítek egy új bejegyzéstípust a honlapomra. Ezt stílusosan egy [SPOILER!!!] jelzéssel fogom megtenni, a bejegyzés kategóriája pedig „Játékbeszámoló” lesz, hogy könnyebben tudjátok megtalálni ezeket. A lényegük az lesz ezen bejegyzéseknek, hogy végigviszek egy játékot (vagy már végigvittem egy játékot), majd utána szépen, nyugodtan, egy forró csoki mellett (mert nem kávézok, forró csokizok, de én már csak ilyen vagyok) összeszedem a gondolataimat, és leírok MINDENT a játékkal kapcsolatban. „Minden” alatt azt értem, hogy akár a legelejétől egészen a legeslegvégéig leírom, hogy mi történt, mit kellett csinálni, milyen érzést váltott ki belőlem, mi tetszett, mi nem tetszett…….. tehát EXTRÉM SPOILERES véleménykifejtés lesz. Akinek ez nem tetszik, mert ő maga akarja megtapasztalni azt, amit az adott játék nyújtani tud…….. nos…… akkor ne olvassa el, csak ha végigvitte, ellenkező esetben nem vállalok felelősséget azért, amit itt olvasni fog. És lehet olyan szinten őszinte leszek, hogy senkit és semmit nem fogok kímélni, és trágár szavak is előfordulhatnak. Én szóltam!!! KEZDJÜK!!!

A legelső bejegyzés nem másról, mint a Naughty Dog legújabb játékáról, a The Last of Us – Part II-ről szól. Aki esetleg nem tudná: Ez a The Last of Us c. nagysikerű PS exkluzív játéknak a folytatása, ahol egy csúnya gombafertőzés miatt az emberek ilyen fertőzöttekké váltak, lehetne zombiknak nevezni őket, de nem, mert azok mások. Az első részben Joelt irányítjuk, egy idősebb fickót, akinek egy fiatal, cirka 14 éves lányra, Elliere kell vigyáznia, és eljuttatnia egész Amerikán át a Firefly nevezetű csapathoz. Kénytelen vagyok spoilerkodni az első részből is, de mivel a folytatásról van szó, így ez egyszerűen kihagyhatatlan lépés.

Tehát az első rész úgy indult, hogy kitört a járvány, Joel lánya meghalt, majd 20 évvel később Elliere kell vigyáznia és eljuttatni őt az ország másik felére, hogy ellenszert készítsenek az ő segítségével, ugyanis Ellie immunis erre a vírusra. Szuper! Az már kevésbé szuper, hogy mikor odaérkezünk, akkor kiderül, hogy ehhez csupán ki kell venni Ellie agyát, és már lehet is gyártani tonnaszámra az ellenszert. Mivel az agyeltávolítás nem éppen a legegészségesebb dolog, főleg arra nézve, akin ezt végrehajtják, így Ellie ebbe természetesen belehalna, szóval Joel kissé durci lesz, és mindenkit lemészárol a kórházban, elmenekül Ellievel, aki még altatásban van (mivel épphogy a műtét előtti percekben mentette meg), és mikor felébred elmondja neki, hogy vizsgálatokat hajtottak végre rajta, és mint kiderült több immunis ember is van, úgyhogy nincs semmi baj.

Jöhet a kérdés: Mégis mivel lehet folytatni egy ilyen remek játékot? Mi az, amivel be lehet indítani, célt és értelmet adni neki?

A válasz: A bosszú. Jó… de mégis milyen áron?

Nézzük, hogy hogyan reklámozták a játékot: Megjelent egy trailer, amiben Ellie gitározgat, csupa vér és sebhely, majd mikor abbahagyja, látjuk, hogy sokkal idősebb, nagyon mérges, és Joel kérdezi tőle az ajtóban állva: „Mit csinálsz, kölyök? Tényleg végig fogod ezt vinni?”, mire Ellie zaklatott, dühös hangon: „Meg fogom találni őket, és mindegyikükkel végezni fogok.”

Na, már be is indult az emberek fantáziája. Mi történhetett? Miért mérges Ellie? Valami nagyon csúnyát csinálhattak vele… de mégis mit? Esetleg megerőszakolták? Áh, akkor halott lenne, plusz ilyet játékba nem igazán raknak… Akkor megölték egy szerettét? Mégis kit? Bár Ellie itt idősebb, mivel 4 év telt el az előző rész óta, de azért no… Mi az oka mindennek?

Ez volt 2016-ban. 2017-ben végre ismét megmutatta magát a játék, de ezúttal egy elég érdekes trailerrel. Itt egy nőt rángatnak be az éjszaka közepe alatt egy erdőbe, és elég kigyúrtnak tűnik. Fellógatják őt, majd mintha ki akarnák őt belezni, megzavarja őket egy másik nő kiáltása. Ezt a kedves, egyébként ázsiai beütésű hölgyet lefogják, majd szilánkosra törik a bal karját egy kalapáccsal, és mikor a jobb karjára kerülne a sor, hirtelenjében egy íjjal lelövik a gonoszokat, méghozzá egy fiatal srác. A kigyúrt csajt pedig leszedik, kap egy kalapácsot, majd mondják, hogy „Jönnek a démonok!”, és az utolsó pillanatban a sötétségből előtörnek fertőzöttek, köztük egy-két Clicker is (így nevezik az egyik ellenfelet az első részben). És akkor The Last of Us Part II, mutatja a felirat. Mégis kik ezek az emberek? Ki ez a nő? Ez előzmény lenne? Esetleg Ellie anyja, testvére, akárkije? Vagy Joelnek? Semmi válasz, majd megtudjuk, mi lesz.

Nosza, 2018-ban VÉGRE láthattunk játékmenetet, trailer formájában. Ez arról szólt, hogy van egy kisebb buli, ahol táncolgatnak és ünnepelnek az emberek, egészen hangulatos és vidám. Van egy ázsiai srác, aki mintha hajtana Elliere, majd egyszercsak elhívja Elliet egy csaj, hogy táncoljon vele. Táncolgatnak, poénkodnak, majd lesmárolják egymást. A trailer zseniálisan átvezeti magát a smárolós jelenetnél egy olyanra, ahol Ellie éppen egy ellenfél torkát vágja át. A szemfülesebbek észrevehették, hogy a másik csaj karkötője itt a torokelvágós jelenetnél már Ellie karján van. ÁHÁ!!! Hát megvan a lényeg!!! Ellie szerelmes lett ebbe a csajba, valakik kinyírták őt, és ezért bosszút fog állni! Miután mindenkit kinyírt, mutatják, ahogy a csajjal (akinek egyébként Dina a becsületes neve) befejezik a smárolást, és hú de boldogok. Igen, tuti ez lesz majd a főbb motiváló erő…

2019-et írunk, és megjelent egy „megjelenési dátumról” szóló trailer, amiből végre megtudhattuk, hogy a játék februárban fog megjelenni. Remekül össze volt vágva, ahogy Ellie és Dina kimennek a nagy hóba, ott Dina eltéved, Ellie talál egy házat a hegyekben, ahol ismeretlenek elfogják őt, ő pedig véres arccal könyörög, hogy „Kérlek, hagyd abba!”. Ezek után elsötétül a kép, hallani egy lövést, Ellie pedig üvölt, hogy „Neee!!!”. Ezek után Tommyval, Joel testvérével beszélget, hogy nem tudja mibe keveri bele magát…stb, miközben újabb jeleneteket látunk a játékból. Egyértelmű, hogy Ellie a főszereplő, őt irányítjuk, majd a trailer végén mikor lebukna, valaki hátulról befogja a száját, mire Ellie megfordul és csodálkozva kérdez: „Mi a fenét keresel itt?”. A kamera átvált, és Joelt látjuk, elég fáradtnak és megviseltnek tűnik, majd azt kérdezi Ellietől: „Azt hiszed hagynám, hogy egyedül vidd végig mindezt?”, és puff, vége a trailernek, 2020.06.19-én jelenik meg a játék.

Még azért előtte, még idén májusban kijött hozzá egy „hivatalos történet” trailer. Zseniálisan össze van vágva, ahogy Joel mondja az elején, hogy „Tudom, hogy azt kívánod, bárcsak másképp alakult volna…… én is ezt kívánom…. de nem lesz másképp.” És akkor jelenetek, amik utalnak arra, hogy valami nagy gáz történt. Az egyikben Ellie meztelen hátát mutatják, és tele van sebekkel. Egy másik jelenetben megkérdőjelezik Elliet, hogy „Hogyan találtál ránk?”, és Ellie megmondja, hogy „Ezt már nem állíthatjátok meg”. A zene is egyre agresszívabb lesz, a látvány is, Ellie is egyre véresebb és dühösebb lesz, majd a végén egy nőt bámul (bár nem látjuk ki az), aki így szól neki: „Téged is megölhettünk volna. Lehet azt kellett volna tennünk.”, majd Ellie belever a feszítővassal a képernyőbe, és vége a trailernek. Oké, kész, pont, ez a történet a bosszúról fog szólni. Ellie és Joel mennek, és megbosszulják azt, hogy valakik megölték ezt a csajt, ennyi….

…aztán megjelent a játék. Még sok kérdés volt, amire nem tudtuk a választ, és ez nem is volt baj, az volt a lényeg, hogy megjelenjen és végre játszhassunk vele. Instant beszereztem megjelenés napján, és már aznap játszottam is vele, és úgy voltam, hogy nem érek én rá annyira játszani, meg fordítani is kell és a többi, szóval csak röpke 3 órát tudtam vele játszani. Ebbe a röpke 3 órába viszont tényleg belekerült mindaz, ami értelmet ad a játéknak, és ami előremozdítja a történetet.

Az elején megismerkedünk a városkával, Jacksonnal, megtudjuk, hogy Ellie remekül tud gitározni, mert Joel megtanította rá. Mindenki tökre jól érzi magát, Ellie Dinával hógolyócsatát vív, szokásos kis tutorial jelenetek. Meg is mondja neki a Dina, hogy milyen jó volt a tegnap este, mennyire értékeli a közös csókjukat…stb. No, itt elgondolkoztam valamin. Most ez a jelenet csak a trailerben szerepelt akkor? Mert itt még nem láttuk, de már in medias res ezzel indítunk.

Alig telik el pár pillanat, hirtelen egy másik női karaktert irányítunk. És ez nem más, mint az a csaj, aki az egyik korábbi trailerben volt. Még nem tudjuk ki ez, és azt se tudjuk, hogy most akkor ez visszaemlékezés, vagy ez a jelen, vagy hol vagyunk most. Ahogy játszunk, megtudjuk, hogy ezt a hölgyet Abbynek hívják, és a srác akit kísér azt pedig Owennek, és keresnek valakit. Abby csakazértis alapon tovább akar menni, nézelődni, kutakodni, Owen meg visszamegy a téli házikóba a társaihoz. Abbyvel harcolnunk kell a fertőzöttek ellen, megtanít a játék mindenre: Lőni, hárítani, ütni…stb., majd éles váltás következik. Visszatérünk Elliehez és Dinához, akiknek körbe kell járniuk a környéket, készleteket szerezve és miegymás. Érdekes jelenetek jönnek, flörtölgetések, majd a legvégén egy Eugene nevű emberke rejtett bázisába jutnak le, ahol találnak némi füvet (értsd: tudatmódosító szer), és szépen elfogyasztják és közben megszeretgetik egymást.

Hopp, megint éles váltás történik, ismét Abbyt irányítjuk, aki próbál valahogy visszajutni a társaihoz, de egyre nagyobb a hóvihar, és a fertőzöttek kb. ezrével özönlenek. Szerencsétlen Abby azt se tudja mihez kezdjen, mire megjelennek előző járőröző hőseink, Joel és a testvére, Tommy, és megmentik őt. Eljutnak szépen a kis kuckóhoz, ahol Abby társai is ott vannak. Nosza, beszélgetnek, haverkodnak, majd mikor kiderül, hogy ő Joel, hirtelen mindenki másképp kezd el viselkedni. Abby igényesen és okosan ellövi Joel egyik térdét egy sörétessel, majd jól megveregeti egy golfütővel. A játék visszavált Elliere, aki megtudja, hogy Joel elveszett valahol a környéken (illetve eredetileg is őket keresik Dinával), majd most itt megtalálja a kuckót, egyedül (Dina hátramaradt). Nagy nehezen bejut, bemegy az alagsorba, mert fura hangokat hall, majd ott elfogják őt, és kicsit megverik. A padlón fekszik, és Joel ott van a szoba túloldalán, eléggé rossz állapotban: Csupa vér, a feje szét van verve, alig kap már levegőt, tehát nagyon szenved. Mindezt azért, mert Abby nagyon csúnyán megverte a golfütőjével. Ellie könyörög, hogy hagyják abba, ne bántsák őt…stb., mire Abby megjegyzi, hogy fogalma sincs Joelnek arról, hogy ki is ő valójában, meg hogy mit tett vele, és nem elég az a büntetés, amit kaphatna ezért, mert nincs. Ellie pedig hiába könyörög, Abby erőt vesz magán, és szétveri Joel fejét Ellie szeme láttára.

Még egyszer: Abby kinyírta Joelt.

Azon túl, hogy Ellie (meg a játékosok kb. 100%-a, így én is) kisebb sokkot kapott, még bele is rúgnak, elájul, és csak később tér magához. Ellátták a sebeit, mindenki gyászol, hogy Joel meghalt, Ellie pedig elhatározza, hogy megy és kinyírja az összes köcsögöt, főleg ezt az Abby nevezetű nőszemélyt. Megtudta, hogy Seattlebe mennek valamiért, úgyhogy ő is arra veszi az irányt. Dina segít neki elmenni, már csak azért is, mert Tommy (aki ugye Joel testvére) nem hagyja annyiban a dolgot, ő is megy megkeresni ezeket a drága jó embereket, és így kezdetét veszi Ellie bosszúhadjárata Abbyék ellen.

Itt még játszottam egy kicsit, mikor is az első napot töltöttem Seattleben (így van fejezetekre bontva a játék), majd úgy döntöttem közel 2-3 óra játék után, hogy egyelőre pihentetem egy kicsit a dolgot, és fordítok mondjuk Dead Rising 2-t, frissítgetek egy-két fordítást, befejezem a munkát és közben túlórázok is, csak a szokásos TRC dolgok. Közben végig azon járt az agyam, hogy kellett valami miatt folytatást csinálni a játéknak. DE MÉGIS MILYEN ÁRON??? Mégis mi a rákért kellett kinyírni Joelt, ráadásul ilyen módon? Nagyon aljas húzás volt ez a készítőktől, főleg azért, mert a trailerekben egyértelműen nem erre utaltak. Persze remek motiváló erő, mert így mi magunk is dühösek lettünk, és a végére akarunk járni mindennek. Szét akarjuk cseszni az összes köcsögöt, mert megérdemlik. És mind egy szálig meg fog fizetni ezért!!!

…na, nekem ezen hét elejéig (vagy múlt hét végéig?) kellett várnom erre, egészen június 20-21-től, mert elfoglalt voltam. Azóta hallottam, hogy a játékosok extrém be vannak durcizva, öcsém nagyon ki volt akadva Joel halála miatt, mert mint ő mondta, idézem szavait (nem szó szerint): „Volt két karakter, akiket megszerettünk, a szívünkbe zárták az emberek, erre bazdmeg kinyírják Joelt, hogy még véletlenül se kerüljön be a játékba. Akkor már inkább ne csináltak volna neki folytatást faszom…”. És igen, egyetértek vele, én is mérges voltam, bár lehet közel sem annyira, mint mások, de kíváncsi voltam, hogy akkor mégis mivel lehet még ezt tetőzni? Ekkor még nem tudtam, hogy mivel, de öcsém rám írt, hogy jó lenne minél előbb lejátszanom a játékot, mert ő nem bírta. Csodálkoztam is, hogy mégis miért nem? Elakadt? Túl nehéz? Nem, hanem van egy jelenet a játékban, ami nagyon kiverte nála IS a biztosítékot, és másoknál is. EXTRÉM ideges az Internet népe, és szerintük a Last of Us 2 az egyik legszarabb játék, amit valaha is kiadtak. Öcsém pedig annyira kiakadt (és mások is), hogy soha többé nem vették elő a játékot, sőt, megnézték a YouTube-on a végigjátszást, merthogy ők többet ezzel a szarral nem hajlandóak játszani. Gondolom mondanom se kell, hogy ez eléggé felkeltette az érdeklődésemet

És akkor elkezdtem folytatni a napokban a játékot, azzal a céllal, hogy bármi is történjék, én elszánt leszek, és igenis végig fogom játszani. Sőt, ha kell be is számolok róla, és az utóbbi megjegyzésemre olyan sok pozitív visszajelzést kaptam, hogy ennyien-és-amannyian kíváncsiak a véleményemre, hogy EMIATT indítottam el ezt az egészen új bejegyzéstípust/szekciót a honlapomra. Úgyhogy olvassátok csak, mit gondolok (nem mintha eddig nem azt tettétek volna :D).

Szóval Ellie begyűjti a cuccokat, fogja magát és Dinát, és elmennek Seattlebe. Az első napot konkrétan azzal töltjük, hogy be kell jutnunk egy pár épületbe, üzemanyagot szereznünk a kapukat hajtó gépezethez, ki kell nyitni a kapukat, majd találkozunk egy-két fertőzöttel és emberi ellenféllel is, akik úgynevezett WLF tagok. Ezezkre is vadásznunk kell. Ami tetszett az az volt, hogy Ellievel gitározni kellett az egyik jelenetnél, majd mikor abbahagyta mi magunk is szabadon gitározhattunk. Elég komplikáltan van megoldva, nem mondom, hogy zenéket fogok komponálni vele, de megfordult a fejemben 😀

Meglátogatunk egy általános iskolát, egy motelt, egy aknákkal borított területet (az tetszetős volt), alagutakban is mászkáltunk, majd találkoztunk egy újfajta ellenféllel, a Shamblerekkel. Ezek picit nagyobbacska fertőzöttek, amik gránátokat tudnak dobni, amiből ilyen savas felhő keletkezik, ha sokáig benne állunk akkor bibisek leszünk. Ha megöljük őket, akkor szintén ilyen felhőz keletkezik körülöttük. Szuper!

De az egyik legnagyobb sokk akkor ér minket, mikor eljutunk végre a színházba, mivel Dina már elég rosszul van. Látja, hogy gázálarc nélkül lélegeztünk be gombaspórákat, és nem változunk át azonnal. Nosza, Dina kiakad, hogy Ellie immunis és nem szólt. Márpedig szólt neki, figyelmezteti is őt, mire Dina megjegyzi, hogy ő pedig azért érzi magát fantasztikusan, merthogy terhes. „Ne aggódj, nem tőled van”, jegyzi meg. Ezen félig-meddig elmosolyodtam, de nem voltam elragadtatva. Várj… az, hogy ő terhes, azzal kapcsolatban lesz valami? Azért lett ideges mindenki? Hmmm……..

No, ekkor jött az egyik legjobb jelenet: Egy visszaemlékezést láthattunk, ahol Joel és Ellie elmentek egy közeli parkba, még 3 évvel ezelőtt, ahol dínószobrok meg múzeum meg satöbbi volt. Itt eléggé beoltották a Jurassic Parkot, mondván, hogy Joelnek nagyon tetszett az első rész, de „a második rész már nem volt annyira jó”. Ezt a jelenetet sokan idézik erre a játékra is, egyfajta metahumorként. A játék egyik legeslegjobb jelenete viszont az, mikor itt a múzeumban bolygók is vannak, és kérdezi Ellie Joeltől, hogy „Meg tudod nevezni az összes bolygót?”, mire Joel válaszol, hogy „My very educated mother just served us pizzas.” Magyarul nem tudom, hogy hogyan lett lefordítva, de MOST, így véleményírás közben CSAKAZÉRTIS alapon eljutok idáig, és addig nem írom tovább, míg meg nem néztem a jelenetet 😀

…….ez most fájt. Mármint a Firefly-t lefordították arra, hogy Tűzbogár (ha netán így van lefordítva a nem hivatalos fordításban is, akkor elnézem), de az, hogy helyesírási hibák vannak benne, pl. „Ez egy tényleg dinoszaurusz!”, és ez nem derült ki, az gáz. VISZONT a fenti mondat helyett magyarul ez szerepel: „Mi voltunk fent motorral januárban száguldozni ultra napos pitymallatkor”. Ellie meg is jegyzi, hogy „Te most stroke-ot kaptál?”, mire Joel magyarázza, hogy „Mi – Merkúr, Voltunk – Vénusz, Fent – Föld……”. És ez ZSENIÁLIS! 😀 Nekem anyum tanított ilyet, még mikor kicsi voltam. A római számokat kellett megtanulni, de nem tudtam, hogyan jön sorban az 50 meg a 100 meg egyebek. Erre anyum azt mondta, hogy ezt kell csak megjegyezni: „Láttam Cicát Dombra Menni”. Merthogy L – 50, C – 100, D – 500, M – 1000. Zseniális, sose felejtem el. És nem érdekel, hogy páran mondták, hogy „De te kocka vagy, miért nem könnyebb úgy megjegyezned, hogy LCD Monitor? Ugyanazok a betűk!”. Egyrészt akkoriban még nem volt LCD Monitor, másrészt meg a fentit jegyzem meg és pont!!!

Vissza a játékhoz: Olyan jó érzés volt látni Joelt és Elliet, hogy jól érzik magukat, poénkodnak. Egyfajta nosztalgikus élményem támadt. Átéreztem, hogy mit érezhet Ellie, ő is tudja, hogy milyen érzés elveszíteni valakit, aki fontos számunkra. Aztán kiderül, hogy mindez csak álom volt, vége, és elillannak a szép emlékek, jöhet a 2. nap Seattleben.

A második napon ismét Abbyt próbáltuk keresni, és ismét egy új ellenféllel találkoztunk: Kutyákkal. Sokan már korábbi trailerek miatt is kiakadtak, hogy kutyákat lehet kinyírni…stb., főleg miután az egyik promós anyagban egy molotov koktélt dobnak az egyikre. Ez csak egy játék, emberek! Senki se fog kutyákat gyújtogatni emiatt….. legalábbis remélem. Ha igen, akkor az meg nem a játék miatt van…. VÁRJ!!! …..esetleg ezért lettek mérgesek az emberek?

Mondhatnám, hogy volt pár emlékezetes jelenet a játékban, de hamar eljutottam egy részhez, ahol ismét visszaemlékezés történt. Ezúttal Tommy tanítgatta Elliet mesterlövészpuskával lőni, majd Joellel találkoztak, és elmentek szépen gitárhúrt keresni. A végén kiderül, hogy Ellie megkérdőjelezte Joelt, hogy akkor most tényleg vannak még immunis emberek rajta kívül is? Csak mert elég sok idő eltelt és senki másról nem hallottak még, akin szintén nem fog a fertőzés.

Nosza, jöhet a következő nagyobb ellenséges csoport, mert eddig a WLF-ek ellen harcoltunk (akikről mint kiderült Farkast jelentenek, vágjátok, mert WOLF, csak nincs benne O). Ezek az új ellenfelek pedig őrült szektások voltak, akiknek a Seraphites (Szerafiták) nevet adták. Sok olyan karakter van az ellenségeknél, akiknek valamilyen sebhely van az arcukon, éppen ezért a Scars (Sebhelyesek) nevet kapták. Nos, ez csak gúnynév, valójában ők a Seraphitesok. És ahogy haladunk egyre jobban találkozunk ilyen jelekkel meg utalásokkal arra, hogy itt tényleg valami komoly szekta van, mert egy nőről beszélnek, egy prófétáról, aki mindent megold. Az egyik épületben Stalkerekkel (Lopakodók) találkozunk, amik engem a Dead Space 2 egyik ellenfelére emlékeztetnek (lehet azok is Stalkerek?). Megbújnak a sarokban, majd hirtelen ránk támadnak. Jó volt, csak picit untam kiírtani ezeket…

Ahogy haladunk a sztoriban, mindig mikor visszatérünk a színházba, Dina egy rádiófrekvenciát követve próbálja kideríteni, hogy hol lehet Abby és a csapata. Abbyvel sajnos sehogy se találkozunk, de valakivel mindig találkozunk a csapatából, és azt a valakit mindig nagyon csúnyán elintézzük. Így például Norat kinyírjuk, aki a kórházban volt, meg az egyik vágott arcú fószert is, és így szépen, sorjában haladunk.

És elérkezünk a 2. nap végéhez, ahol ismét visszaemlékezés következik. Ellie gondol egyet és visszatért abba a kórházba, ahol annó műtötték volna őt. Rátalál pár érdekes, ott hagyott dokumentációra, és EKKOR döbben rá arra, hogy kizárólag ő az egyetlen immunis ember akiről tudnak, és az ő segítségével milliók életét lehet megmenteni. Követeli Joeltől, hogy elmondja neki, hogy mi történt akkor valójában az első rész végén, Joel elmondja, hogy „Meg kellett volna halnod, hogy ellenszert készítsenek”, erre Ellie extrém mód kiakad, káromkodik egy sort, és jól összevesz Joellel. Jöhet a kérdés: Ha TE, kedves olvasó, megtudnád, hogy a te gyermeked, szüleid,  testvéreid élete több millió ember életét menthetné meg, feláldoznád őt? Ugyanakkor ha a TE életeddel lenne ilyen, akkor feláldoznád magadat? Erős morális kérdések, de ezeket így most felteszi a játék, és Joel nem áldozta fel Elliet, Ellie viszont simán feláldozta volna saját magát. De erre még kitérünk!

Jöhet a 3. nap, ahol is kiderül, hogy miután a fél várost kiírtottuk, találkoztunk a Seraphitesokkal, azok kibeleztek mindenkit, meg beteg dolgokat csináltak, hogy Abby valószínűleg az Akváriumnál lesz, ami a város egyik végében lévő múzeum, ott a kikötőnél. Az elárasztott városon keresztül kell eljutnunk oda, hajót kell vezetnünk, majd bejutunk az említett Akváriumba. És itt találkozunk két karakterrel, az egyikük Owen, aki Abbyvel volt a házikónál, a másik pedig Mel, aki szintén ott volt, de kedvesebb, szelidebb embernek tűnik. Ellie ettől függetlenül nagyon ideges lesz, és mindkettejüket kinyírja. Owen utolsó leheletével közli, hogy „Mel terhes”, amit Ellie meg is néz (mert nem látszódik elsőre a csaj szép nagy pocakja), így extrém mód rosszul lesz, hogy kinyírt egy várandós nőt. Tommy és Jesse (Jesse az az ázsiai srác, aki néha a trailerekben volt, és nem mellesleg az előző egy-két alkalommal kísérte Elliet, csak kb. senkit se érdekel, mert bénán van megírva a karakter, ezért is hagytam ki eddig. Ja, és az egyik korábbi traileres jelenet, amikor Joel eltakarja Ellie száját, és mondja, hogy „Nem hagyom, hogy egyedül vidd végig”, no, itt a játékban lecserélték Joelt Jessere, csak úgy mellesleg megjegyzem) pont ekkor jelennek meg, nyugtatgatják Elliet, visszaviszik a színházba, ahol Ellie próbálja összeszedni magát. Lehet ez a várandós gyilkolás verte ki az embereknél a bizonyítékot? Öcsémnek is ennyire betenne egy ilyen? Áh, nem hiszem… Durva jelenet, igaz, de ez nem olyan nagy baj……….. vagy hogy is fogalmazzak…

És ekkor nincs visszaemlékezés. Beszélgetnek, hogy Dina terhes, meg hogy a Jesse az apja, és hogy itt az ideje hazatérniük Jacksonba, különben bajok lesznek. És ahogy telik-múlik az idő, Ellie egyszercsak gondol egyet, beszélget Jessievel, majd mennek megnézni a színház belsejében, a bejáratnál Tommyt, hogy mi a helyzet vele. Amint ajtót nyitnak megjelenik Abby, és instant pofánlövi Jesset, aki instant elpatkol (ennyit a karakterről, ezért se említettem őt meg sűrűn), Tommy meg a padlón hever, és fegyvert szegez rá. Arra kényszeríti Elliet, hogy dobja el a fegyverét, különben végezni fog Tommyval. Ellie engedelmeskedik, majd Abby megjegyzi, hogy Ellie megölte a barátait, pedig életben hagyták őt, kapott egy esélyt, de tönkretett mindent, és eljátszotta az esélyét. Ránk szegezi a fegyvert, extrém dühös arcot vág, majd hopp, fekete képernyő.

Hirtelen 4 évvel korábban járunk, és egy fiatal Abbyt irányíthatunk. Az apjával mászkál ide-oda, kb. hasonló jelenet játszódik le, mint a játék első részében a zsiráfos jelenet, csak itt egy zebrát mentenek meg. Az apja nagyon jószínű embernek tűnik, poénkodnak, sőt, új képességeket, fegyvereket és statisztikákat lehet felfedezni, ha behozom a menüt. Tehát akkor Abbyt is lehet irányítani ezek szerint! De ez nem fontos, gondolom, az a fontos, hogy megismerjük, hogy mindez a visszaemlékezés a St. Mary Kórház közelében játszódik. Itt történt annó a műtét is, vagyis történt volna, ha Elliet megműtik. És igen, innen már lehet sejteni ezt-azt: Abby apja nem más, mint az az orvos, aki az ellenszert készítette volna, és aki megműtötte volna Elliet. SEMMI rosszat nem tett, de Joel mérgében MINDENKIT kinyírt, így őt is. És Abby rátalált az apja holttestére, és nagyon mérges lett, megfogadta, hogy bosszút fog állni az apja gyilkosán, kerül amibe kerül. Ezért egész nap edzett (attól ilyen kigyúrt, mint állat), és ezért kereste annyira Joelt, hogy megölje őt.

Ez a játékosoknál beindított egy „Áhááá!!!” reakciót. Egy ördögi körbe kerültünk! Joel meg akarta menteni Elliet, ezért mindenkit megölt, aki az útjába került, még ártatlanokat is, köztük Abby apját. Abby ezért bosszút esküdött, hogy megtalálja Joelt és kinyírja. Ez meg is történt, csakhogy Ellie nem tudja, hogy ki ez a csaj, csak annyit, hogy megölte Joelt, aki számára apafigura volt, és most megesküdött arra, hogy kinyírja Abbyt. Értitek már, vagy leírjam újra? (Dehogy írom le, olvassátok el újra a bekezdést, ugyanaz lesz a hatása :D)

Tehát bosszúról bosszúra szállt a történet. Kérdés, hogy ezek után jogos-e az, hogy Ellie bosszút akar állni Abbyn? Kinek van igaza? Természetesen Joelt nagyon szerettük, Elliet is, de egyikük se könyörtelen gyilkológép, Abby meg a kezdetektől fogva agresszívnak tűnik, főleg azokkal a kegyetlenül nagy izmokkal. Minek neki ennyi izom??? Tisztára úgy néz ki, mint egy férfi, főleg, hogy a melle is kicsi (erről kicsit később…).

A lényeg, hogy jön is rögtön a folytatás, és megtudjuk, hogy mi történt most Ellievel. Fekete képernyő, majd kiírja a jobb alsó sarokban, hogy „Seattle……….. 1. nap”.

„…? Hogy érted, hogy első nap?”, gondoltam magamban egy pár tizedmásodpercig, majd rájöttem, hogy „Óóóóó!!! Szóval most azt fogjuk látni, hogy mi történt korábban, mi vezetett ide Abbyvel, és hogyan jutott ide?”. Igen, ezt fogjuk látni, és Abbyként fogunk játszani. Az elmúlt 10 órát Ellievel töltöttük, és elérkeztünk a játék feléhez, itt az ideje, hogy egy kicsit ismét Abbyt irányítsuk……..

…..és kicsi alatt 10 ÓRÁT értek……

Még egyszer: Van egy teljesen új karakter, aki megölte a Last of Us első részének főszereplőjét, mindenki utálja őt mint a szart, és akkor most nézzük vissza, pontosabban JÁTSSZUK vissza az elmúlt három nap eseményeit, az elmúlt 10 órát „ismét”, olyan karaktereket megismerve, akiket az imént nyírtunk ki? Mégis miért akarnám megismerni őket, ha már halottak? És mégis mi kedvem lenne irányítani ezt a köcsög ribancot, aki ilyen szemét és aljas volt? És miért kell 10 órát várnom arra, hogy lássam mi lesz a végkimenetel?

Azért, mert minden vitának két oldala, két része van. Az egyik Ellie oldala, amit elég jól ismerünk, de mi a helyzet Abbyvel?

Na ITT volt az a pont, ahol a játékosok nagy része abbahagyta a játékot, mert nem volt hajlandó Abbyt irányítani, vagy ha már nagyon muszáj, akkor ne 10 órán át kelljen, hanem max. 1, mert annyi idő alatt bőven össze lehet foglalni mindazt, ami történt.

De nem, nem 1 óra lesz, mert már látható volt korábban is (ahogy említettem), hogy sok új fegyver, új játékelem, új képességek és egyebek kerültek előtérbe. Tehát itt bizony „2 játékot” játszhatunk. Mivel miután a 2. napnál tartottam, öcsém lelőtte a poént, hogy ő is ezért lett mérges, és ezért lettek mások is mérgesek. Én viszont lejátszottam a játékot, és még nem fejeztem be a mondanivalómat!

Szóval Seattle 1. nap, ismét. Megismerjük Abby hátterét, hogy ő is WLF tag, van egy rohadtul nagy stadion, ott élnek az emberek, mindenkinek van szabályrendszere, hierarchia van…stb., és tök jól ki van dolgozva. Kicsit arra emlékeztet, mint amit a Walking Deadben is láthatunk, hogy különböző közösségek vannak, saját szabályokkal, és mindenki a maga módján próbál túlélni. Itt is, és alig megyünk ki, már ránk támadnak Seraphitesék. Kocsis üldözős jelenet jön, extrém nagy lövöldözések, majd gyalog folytatjuk tovább az utunkat.

A háttérben Ellie által beindított események előtt vagy után járunk néha, és itt tudjuk meg, hogy Owen szereti Abbyt, de felcsinálta Melt, Mel pedig terhes…stb. Mikor ezeket megtudtam, elkezdtem összerakni úgy a képet, hogy tulajdonképpen TÉNYLEG ugyanaz történik: Ellie szereti Dinát, de Jesse felcsinálta. Tehát van két terhes karakter, van két szerető…stb…stb., most akkor ez elég béna történetvezetés, ha tényleg ugyanaz történik, nem? Vagy most akkor nekem szimpatizálni kellene Abbyvel, látván, hogy „Ő is csak ember?”

Nos… igen. Ugyanis bejutunk az Akváriumba Owen segítségével, megmutatja nekünk, hogy milyen szép a hely, egy-két romantikus jelenet is lejátszódik kettejük között, szóval van itt minden. Később Mannyvel, szintén Abby egyik bajtársával megyünk harcolni itt-ott, aztán ahogy haladunk, visszatérünk megemlékezésképpen az Akváriumhoz. Ott kiderül, hogy Mel is járt már ott, és ez féltékenységi versenyt indít be. Ez nem annyira érdekes, az érdekes az, hogy az egyik előző jelenetben leütöttek minket, és elkábultunk, innen is van ez az akváriumos visszaemlékezés.

És amint magunkhoz tértünk, EGYBŐL az egyik korábbi trailert láthatjuk, mikor Abbyt a Seraphitesok bevonszolják az erdőbe, hogy kibelezzék. Minden ugyanúgy történik, majd mikor átvesszük az irányítást, akkor a full sötétben kell menekülnünk a két ázsiai gyerekkel, a törött kezű csajt Yarának, a kopasz srácot pedig Levnek szólítják.

Mivel megmentettek minket, így Abby jó fej akar lenni, és meg akarja menteni Yarát, elviszi őt az Akváriumba, ahol Mel (aki nem mellesleg szintén orvos) ellátná őt, de nincsenek hozzá készletek. Az oda vezető úton egyébként számszeríjat szerzünk, ami a legkirályabb fegyver a játékban, pont. 😀 Node térjünk vissza Melhez: Szüksége van orvosi készletekre, ugye, úgyhogy vissza kell mennünk az egyik kórházhoz, de kevés az időnk. Szerencsére a Sebhelyesekhez/Szerafitákhoz tartozó Lev (és Yara is az) kitalálja, hogy van egy rövidebb útvonal, méghozzá az, hogyha megmászunk egy rohadtul magas toronyházat, és annak a tetején kelünk át.

Esküszöm nektek, ezek voltak a játék legizgalmasabb részei. A magas helyeken való mászkálás, a sötétben való tapogatózás, majd az, ahogy eljutunk a kórházba, és a kórházon belül pedig találkozunk egy új ellenféllel: A patkánykirállyal (Rat king). Mivel ez volt az első kórház, ahová a fertőzötteket hozták, és mindenkit bevittek az alagsorba, van egy rohadtul nagy masszaszerű valami, ami több fertőzöttből áll. No, ez egy főellenség, és őt kell kinyírni. Mintha egy Resident Evil vagy Evil Within boss ellen küzdöttem volna, olyan érzésem volt, és a játékban 1x-2x haltam meg, egészen mostanáig, mert ennél a köcsögnél vagy 10x is elpatkoltam. De sebaj, legyőztem, és király volt a dizájnja, az életerejének mennyisége már kevésbé. Meglettek a készletek, irány vissza Melhez. Ja, az kimaradt, hogy ez Abby második Seattle-beli napja volt, és nem mellesleg röpke 2-3 óra.

No, visszatértünk, Mel igényesen leamputálta Yara karját, és utána beszélgetés következett. Lev ugyanis hazamenekült, mert ki akar békülni az anyjával, aki extrém hívő, és nem örül annak, hogy Lev mit művelt. Ugyanis leborotválta a haját, mert ő lázadni akart az ellen, amik történtek vele, és megkérdőjelezi a népe hagyományát. És őt Levnek hívják, nem pedig Lilynek. Ha valaki idáig még játszott, lehet itt hagyta abba a játékot, mert eléggé elmozdult egy olyan irányba, ahová sokak szerint nem kellene. Ott van a leszbikus páros (mármint Ellie és Dina), ott van az extrém férfias kinézetű Abby (aki az egyik jelenetben Owennel túl közeli kontaktba kerül, meztelenre vetkőzik és konkrétan mintha nem lenne melle, annyira kigyúrt), és most itt van Lily, akit születésekor lánynak tituláltak, de kopaszra nyírta magát, így lett belőle Lev, aki fiú. Ergo ez egy transznemű karakter. Értem én, hogy most már mindenbe bele kell erőltetni az LMBTQ-s dolgokat, de ennyire azért már tényleg nem kellene. Nekem is vannak más irányultságú barátaim és ismerőseim, és tökre megvagyok velük, talán azért, mert nem erőltetik a dolgaikat. Sebaj, itt se volt ANNYIRA erőltetve, úgyhogy én simán tovább bírtam játszani. Mint mondottam Lev hazamenekült, úgyhogy meg kell őt keresnünk. Király…

Ehhez át kell jutnunk a Seraphite szigetre, ahol extrém szektás dolgokkal találkozunk, meg mindenki régimódi öltözékben járkál, úgy próbálja élni a mindennapjait…stb. A kutatás során megtaláljuk Levet, aki véletlenül megölte az anyjukat (mivel Yara és Lev anyja is) azzal, hogy ellökte, és rosszul esett el. Ki akarta nyírni Levet, önvédelem volt, no… De ez így nem kóser, haza kéne jutniuk mihamarább, merthogy a WLF meg fogja támadni a szigetet és mindenkit ki akarnak nyírni, Abby pedig árulónak van beállítva a WLF-nél amiért segített ennek a két gyereknek, tehát vele is végezni akarnak.

Azonnal el kell tűnni a szigetről, de csak a sziget túloldalán vannak hajók, oda meg el is kell jutni ugye. Időközben WLF-ék megérkeztek és elkezdik szétszedni a szigetet, felgyújtják a közeli falut, lőnek egymásra…stb. Megint csak magamat tudom ismételni, ezek voltak a legkirályabb jelenetek az egész játékban. Olyan fílinges volt, mikor kúsztam a magas fűben, körülöttem pedig halomra ölték egymást a két csoport tagjai, észre se véve engem. Persze időközben Isaac, a WLF vezetője is meghalt, akit egyébként Yara lőtt le, mire Yarát agyonlőtték, szóval itt félpercenként halnak meg a karakterek, rosszabb, mint valami sorozatban, nem? 😀 A lángoló házak között lóháton lövöldözést viszont kevés játék tudja überelni, és utána még egy kisebb bossfight is volt egy Szerafita ellen, akinek hatalmas pörölykalapácsa volt. Volt már ilyen bossfight a játékban, de ez most sokkal jobban (és véresebben) volt kidolgozva. A végén hajóba szálltunk Levvel és elindultunk visszafelé az Akváriumba, hogy találkozzunk Owennel és Mellel, elújságolva nekik, hogy bizony Santa Barbarába nem fogunk menni Yarával, mert meghalt, és a többiek meg halomra ölik egymást, de amúgy oké minden.

…vagyis nem. EKKOR már Owen és Mel halottak voltak, és valamiért ott maradt Ellie térképe a földön, amivel Abbyt keresték, és mikor Tommy és Jesse kimenekítették Elliet (aki sokkban volt a terhes Mel meggyilkolása miatt), akkor ezt ott hagyták. Nagyszerű… ezzel remek lehetőséget adtak Abbynek arra, hogy megtalálja őket, bemászott a színházba Levvel együtt, majd pofánlőtte Jesset, Elliet pedig a fegyvere eldobására kényszíretette, majd rátartotta a fegyvert, mondván, hogy elcseszte a kapott esélyét.

ÉS MINDEZ 10 ÓRÁBA TELT! Na, jó, lehet, hogy csak 6-7, DE AKKOR IS!!! Lehetett volna 1-2 óra alatt bemutatni, hogy mi volt az elmúlt 3 napban, de nem, konkrétan a játék másik felét ezzel a karakterrel kellett játszanunk. És mégis miért? Azért, hogy lássuk, hogy ő is ember. Ő is törődik másokkal, aggódik mások iránt, segít ha baj van…stb. Csakhogy nálam (és másoknál is) ez csak egy „Oké, értem én, de attól még nem sikerült megkedveltetnem veled ezt a ribancot” érzés alakult ki. Nem is az volt a cél, hogy megkedveljük, hanem lássuk az érem másik oldalát. Biztosan ismeritek a mondást: „A jó és a rossz csupán az elő- és hátlapja ugyanazon kártyának” (Code Geass idézet amúgy).

És akkor 10 órát vártunk minderre, hogyan folytatódik tovább? Megöli Elliet, vagy Abbyt kinyírják?

Nem. Úgy folytatódik, hogy továbbra is Abbyt irányítjuk, Ellie elmenekül a színház belső részlegébe, a színfalak mögé, ahol meg kell őt keresnünk, majd jó alaposan szét kell vernünk a fejét, de úgy, hogy még életben van. Mondhatom nagyon kegyetlen húzás volt a készítőktől, hogy megölték Joelt, most meg azzal, aki megölte Joelt azzal még alaposan verjük is szét Elliet. Nem volt hozzá kedvem, se gusztusom, de végig kellett csinálnom, mert „ez járt neki”, hiszen megölte Abby barátait, ergo megint bosszút kellett állni rajta. Végezetül Dina épphogy megállítja Abbyt, majd Abby kissé beleegyengeti a fejét a padlóba, majd mikor elvágná a torkát Ellie könyörög, hogy ne ölje meg, hiszen terhes. Abby visszagondol arra, hogy Mel is az volt, és egy laza „Ez van…” kiáltással már MAJDNEM elvágná a torkát, de pont ott van Lev is, aki szól, hogy ne tegye, és Abby így megkegyelmez Dinának ÉS Ellienek is. Utóbbinak odaszól, hogy „Soha többé nem akarlak látni”, majd elsétál. Ebből is látható, hogy nem ANNYIRA könyörtelen, pedig simán kinyírhatta volna mindegyiküket, ha már Ellie kinyírta a barátait, ehelyett megkegyelmezett nekik. De ha Lev nem lett volna ott, simán megöli mindet, mert megérdemlik.

Hopp, időugrás.

Egy farmon vagyunk, ahol Ellie örül az életnek, minden szép és minden jó. Kérdés, hogy most hallucinál, vagy tényleg itt vagyunk egy farmon? Mint kiderül tényleg, és megszületett Dina gyereke, azzal is elvan, majd össze-vissza csókolgatják egymást, elvannak maguknak, birkákat terelgetnek, minden szép és jó, majd egyszercsak Ellienek flashbackje támad Joel szétvert fejéről, amitől pánikrohamot kap. Másnap megjelenik Tommy (aki túlélte az Abbyvel való találkozást még akkoriban, csak kissé sántít meg a szeme se áll jól, de az mellékes), és elmondja Ellienek, hogy tudja, hogy hol lehet Abby ilyen hosszú idő után. Ellie már nem akar bosszút állni, de Tommy kiakad, hogy „MEGÍGÉRTED!!!”, lévén, hogy a testvéréről van szó. Ideges lesz mindenki, Ellienek rémálmai lesznek, és másnap korán hajnalban elmondja Dinának, hogy se aludni, se enni nem tud, úgyhogy igenis megkeresi Abbyt és befejezi amit elkezdett. Mi mint játékosok szintén örülhetünk, mert azt akarjuk, hogy Abby megpusztuljon, nem? Nem??? NEM?!?!?

És akkor megint váltás. Abbyvel vagyunk, és egy házat keresünk valahol Santa Barbarában. Van ugyanis egy Firefly (vagy „Tűzbogár”, ugye…) bázis, és azt keressük Levvel. Megtaláljuk, de sehol senki nincsen, viszont az egyik ház alagsorában sikeresen felvesszük a kapcsolatot az egyik bázissal, ahol jó sokan vannak, így készülünk csatlakozni hozzájuk. Csakhogy kijutva a szabadba megtámad minket a helyi banda, a Viperák, és elrabolnak minket. Ellie meg is érkezik, hogy majd jól megkeresi Abbyt és kinyírja őt.

Majdnem el is kapják őt (csapdába esik és beleszúródik egy faág az oldalába igényesen és okosan), majd fegyveres őröket kell kinyírni. Itt már az egész játék átment akcióba, hangtompítós gépfegyverrel, bombákkal, sörétessel és miegymással kellett támadni az ellenfelekre, félpercenként 10-15 ellenfélre vadászva ilyen mexikói villákban és egyebekben. Itt volt egy játékelem, amit nem használtak ki eléggé, méghozzá az, hogy fertőzöttek voltak láncra verve, de ki lehetett őket szabadítani és akkor megölték a katonákat. Kb. 3x volt benne ilyen, többször nem, és elég hamar vége is lett. Sebaj, mert izgalmas és pörgős volt, csak nem illett bele annyira a játék többi részébe.

Végül Ellie fáradtan, meggyötörten, tele sebekkel eljut a partra, ahol Abby, Lev és más random emberek oszlopokhoz vannak kötözve. Felismerik egymást, Ellie kiszabadítja őket, majd elmennek a parthoz, ahol két hajó van, amivel el lehet menekülni. Mielőtt azonban Abby beszállhatna Lev mellé, Ellie szól, hogy „Nem engedhetlek el, ugye tudod?”, Abby pedig megjegyzi, hogy „Én már nem akarok harcolni veled”. De Ellie hajthatatlan, és egy brutális harc következik, ahol Ellie a bicskájával vagdossa Abbyt, Abby az öklével szétveri Ellie arcát, sőt, két ujját le is harapja, tehát sokminden történik, ami túl vontatott és túl véres és erőszakos, majd Ellie végre felülkerekedik, és az amúgy max. térdig érő vízben elkezdi fojtogatni Abbyt. Minden erejét beleadja, és már-már majdnem megfojtja, mikor hirtelen a semmiből bevillan Joelről egy kedves emlékkép. És abbahagyja a fojtogatást. Megkegyelmez neki. Nem öli meg Abbyt. Hogy miért nem? Nem mondja ki, de egyértelmű: A bosszú megváltoztatja az embert, ahogyan a harag is. Ha valakin bosszút akarsz állni, mert valami rosszat tett, akkor azzal is csak magadnak ártasz.

Hány ember halt meg azért, mert Ellie bosszút akart állni Abbyn? És hány ember halt meg azért, mert fordítva is ez történt? Miért kellett Ellienek egy viszonylag nyugodt emberből agresszív állattá válnia, mint ahogyan azt látjuk, amikor megöli Norat a kórházban, pajszerral ütlegelve a fejét? Kifordult magából, amikor megtudta, hogy a megölt Mel várandós volt. És nem mellesleg két ujját is elveszítette, és miután visszatér Dinához és a gyerekéhez, JJ-hez, ők már sehol sincsenek, elhagyta őt, mert Dina nem volt hajlandó támogatni ezt az életmódot, azt, hogy Ellie egyszerűen nem hajlandó elengedni és annyiban hagyni a dolgokat. Még egy-két visszaemlékezés a trailerre, visszaemlékezés Joelre, hogy ki akart békülni vele, de már nem fog tudni, és így őt is el kell engednie…………….

………….és így lett vége a Last of Us 2-nek.

Hogy én mit gondolok mindezek után a játékról? Szerintem valahol a fenti szövegben érződött, hogy mit, de azért jobban kifejtem a véleményemet.

A Last of Us 1. része egy nagyon király és nagyon zseniális játék. Remek világot teremtett, szeretnivaló főhősöket, és szeretnivaló karaktereket, játékmenetet, MINDENT. Sonyék részéről extrém aljas húzás volt, hogy elhitették velünk, hogy Joel él, és valami más fog történni, mert mindvégig így reklámozták a játékot. Igaz, mindezt azért tették, hogy ne derüljön ki, hogy mi fog történni, mi a nagy csavar a történetben, tehát ezért annyira azért mégsem hibáztathatjuk őket. Az, hogy Abbyvel kellett menni, azt ott szúrták el, hogy nem egy rövidke részen, hanem konkrétan a játék felét vele kellett irányítanunk, de mindezekért kárpótolt minket az a sok jelenet, ami mint említettem szerintem a legjobbak közé tartozik az egész játékban. Kár, hogy nem Ellievel játszhattunk ott, de neki is megvolt a része a történetben, mint ahogyan Abbynek is.

Abbyt közel sem kedveltem meg. Sőt, kegyetlenül irritál, mint karakter. Nem csak a kinézete visszataszító, hanem úgy általában minden. És értem, hogy meg akarták velem kedveltetni, de nem sikerült. Viszont ez az egész kellett ahhoz, hogy összejöjjön a játék, és aki igazán befogadó, az értékelni tudja a mondanivalója miatt: Sose tartsunk haragot, és sose álljunk bosszút, mert a végén nekünk is bajunk lesz belőle, mi magunk is megégetjük a kezünket és sérülünk. Ezt remekül át tudta adni, éppen ezért zseniális a játék.

Hogy a kedvencem lenne? Nem mondanám, az első rész sokkal jobb volt. Joel halála is azért volt kegyetlen, mert valahol értelmetlennek találtam, de sajnos ez kellett ahhoz, hogy tényleg megértsük az érzelmeket, amiket ezek a karakterek is átéltek.

Nem haragszom a játékra, sem a Naughty Dogra. Csak annyi a kérésem, hogy ne készítsenek folytatást, vagy ha mégis, akkor játszódjon full másik országban, full más karakterekkel, akiknek még csak közük sincs az első két rész karaktereihez. Akkor talán nem fognak felháborodni az emberek, és ismét kapunk egy 10/10-es remekművet. Addig is be kell érni ezzel a 9/10-essel.

3 Comments

 1. ehunvanegy

  Akkor félreértettem, azt hittem Abbyre mondják. Köszi a választ. Pedig jó csavar lett volna.

 2. ehunvanegy

  Az írás alapos és jó. De egy fontos dolgot kihagytal. Ellie mikor kiszabaditotta a foglyokat ők azt mondták, hogy Abbyt megharabtak a fertőzöttek amikor szabadulni próbált. Ezért van az oszlophoz kotve. De még mindig él. Miért nem alakult még át?mekkora lenne ha ő is immunis lenne, az ő apja a saját gyerekét vajon felaldozta volna?

  • The_Reaper_CooL

   Üdv néked!
   Itt valami félreértés lehet. Mikor Ellie kérdezi a foglyoktól, hogy hol van Abby, AKKOR jegyzik meg Ellievel kapcsolatban, hogy megharapták, mert amikor annó a nagydarab és a kisebb emberke fellógatva rátalálnak, akkor Elliet odalöki a fertőzötthöz, ami megharapja a bal kézfejét Ellienek (vagy csak beleváj a fogával). Tehát Elliere céloznak, az egyik fogva tartott nő felkiált és még mutat is Ellie keze felé, hogy „Megharapták”, és ekkor a tekintetükben van az, hogy kinyírnák őt, de végül továbbengedik Abby felé, mert csak ezek után mondják meg neki, hogy merre is van. Abby azért van az oszlophoz kötözve, mert el akart menekülni, nem engedelmeskedett a parancsnak, ezért büntetésként (kivégzésként?) került oda.

Hozzászólások lezárva.