Menü Bezárás

Egy kis technikai szünet (remélhetőleg…) – Helyzetjelentés 2020.07.22

Üdv néktek drága jó emberek!

Bizonyára észrevettétek, hogy vasárnap nem írtam helyzetjelentést, sőt, nem készült el a Yuppie Psycho fordítása, illetve nem frissült egy fordítás sem. Hogy miért?

Az ok elméletben egyszerű, gyakorlatilag meg………….

Szóval: Vasárnap valami oknál fogva kikapcsolt a számítógépem, mintha elment volna az áram. A legközelebbi visszakapcsolásnál 5 hosszú BIOS sípolás várt. Rákerestem a Neten telefonnal, majd ki is jött a probléma: Valószínűleg a CPU / processzor halt be.

Semmi baj, gondoltam magamban, veszek másikat. Vettem is, beleraktam a gépbe, majd azt tapasztaltam, hogy bizony nem ezzel lesz a baj. Azért, mert hiába cseréltem ki, az 5 BIOS sípolás megmaradt. Kivettem a memóriákat, ide-oda helyezgettem őket, és volt, hogy másképp sípolt a rendszer, és volt, hogy ugyanúgy 5 sípolást kaptam. Végül nagy nehezen ugyan, de valami oknál fogva elindult a gép.

Eljutottam a Windows töltőképernyőig, majd a gép váratlanul kikapcsolt. Vissza tudtam kapcsolni, a BIOS jelezte, hogy működik, de ismét kikapcsolt a Windows töltésnél. Kitaláltam, hogy kihúzom külön a vinyókat, hátha az majd megoldja a problémát. Nos betölteni nem töltötte be az oprendszert, hiába van az SSD-men, mivel másik meghajtón van a Boot Record (vagy az is kell hozzá, ezt most meg nem mondom, de valamelyest mindegy is a sztori szempontjából).

Ekkor fogtam magam, beüzemeltem öcsém régi laptopját (amit nekem ajándékozott, mikor újat vett, csak kb. semmire se használtam), és beüzemeltem. Gondoltam átmásolom a böngészőm adatait, amit meg is tettem, hiszen USB-s adatkábellel simán átjött minden az SSD-ről. A hordozható vinyóval nem foglalkoztam sűrűn, mivel az mindig működött, de gondoltam, hogy azért egy-két dolgot átmásolok az 500 GB-os vinyómról. Rádugtam az USB-re és………. semmi. „Nincs inicializálva”, ezt írta ki.

Hogy ez mit jelent pontosan? Azt, hogy nem ismeri fel a vinyómat, se azt, hogy mi van rajta, sőt, azt se, hogy milyen gyártmány és mi szerepel rajta. Itt egy pillanatra megtorpantam, mert szerintem ez csak apró probléma lehet, a laptop nem ismerheti fel, vagy rossz a kábel… de akkor az SSD-t miért ismerte fel? Trükköztem sokat, de arra jutottam, hogy sajnos az 500 GB-os vinyómban tönkremehetett az elektronika, DE az adatok még rendben lehetnek. Kérdés, hogy ezt hogy tudom kinyerni? És TÉNYLEG ki tudom nyerni, vagy MINDEN, ami rajta volt, az elveszett? 500 GB-nyi adatról van szó, ami azért nem kevés dolog. Sebaj, gondoltam, hogy akkor a másik vinyóról, a 2 terrásról (2000 GB) másolok át ezt-azt…

…és azt SE ismeri fel…

Tehát most adódik a kérdés, hogy 2 és fél terrányi adatom (2500 GB) ELVESZETT??? Ez azt jelenti, hogy több év magyarítása, több év kép és videóanyaga (emlékek ugyebár), több évnyi játékmentés, több évnyi………… így belegondolva is sok, hogy akkor most mi van, mert ha ezeket az adatokat SEHOGY se tudom visszaszerezni, akkor az finoman is szólva kurvára gáz.

Azt hozzá kell tennem, hogy a böngészési adataim, jelszavaim és ilyesmik megmaradtak, mert azok az SSD-n voltak tárolva, és le is vannak mentve most a laptopra is. A már elkészült fordítások (és bizonyos készülő fordítások, így pl. a Yuppie Psycho is) Dropbox fiókhoz és tárhelyhez van kötve, tehát ezek javarészt megmaradtak. De minden más, így például játékok mentései, általam készített fordítási és egyéb programok, nyaralási képek, vagy képek apuról, ezek MIND elveszhettek. És ezek pótolhatatlanok.

Hogy ideges volnék? Lehet… nem tudom meghatározni és megmondani, hogy mit érzek. Talán azért, mert még nem fogtam fel, hogy mit veszítettem, vagy már beletörődtem, amint megláttam, hogy nem inicializálható az eszköz. Persze még tenni fogok egy-két utolsó próbálkozást, nem fogom annyiban hagyni a dolgot, de bosszant az egész, és kérdés, hogyha most veszek új vinyót, akkor attól még a gépem működni fog? És ha működik, akkor most a táp, az alaplap vagy valami instant tönkre fogja vágni? Mert olyan nincs, hogy EGYSZERRE menjen tönkre UGYANOLYAN hibával két különböző vinyó… A táp 2-3 hónapos, a gép nincs felhúzva és tuningolva, szóval nem tudom, hogy mi lehet a baj…

…úgyhogy most remélhetőleg egy kisebb technikai szünet következik, mert ha NETÁN elveszne ez a sok adat, akkor egy darabig nem fogok sem fordítani, sem helyzetjelentést írni, vagy ki tudja…

Kitartást, még jelentkezem (elméletileg)!